We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Een belediging van het parlement – en van ons allemaal

5 534 81
18.02.2020

Het was een onthutsend inkijkje. Eppo Bruins, een consciëntieus Kamerlid van de ChristenUnie, schetste vorige week in een debat waar een volksvertegenwoordiger mee te maken krijgt als hij de regering wil controleren en vragen stelt – mondeling, of schriftelijk. Het Kamerlid oefent dan z’n inlichtingenrecht uit. Of, beter: verzoekt het kabinet z’n inlichtingenplicht jegens het parlement uit te voeren. Je weet wel, de grondwettelijk vastgelegde opdracht aan het kabinet. Artikel 68 van de Grondwet.

Bruins beschreef dit fenomeen: "Soms lijkt het wel alsof het belangrijkste talent van een Kamerlid is; het aanvoelen wanneer je met een kluitje het riet in wordt gestuurd." Geen antwoorden op gestelde vragen. De belangrijkste vraag ontwijken. Niet ingaan op details. Terugverwijzen naar eerdere antwoorden die juist geen antwoorden waren en dwongen tot vervolgvragen. 'Te treurig voor woorden', aldus Bruins: "Een belediging voor het ambt van volksvertegenwoordiger en een aantasting van de democratie."

Pijnlijk was de instemming van ál zijn collega’s. Iedereen herkende het, coalitie en oppositie. Een politieke cultuur van toe- en afdekken, om bewindspersonen te beschermen, of ambtelijk falen buiten de schijnwerpers te houden. De belangrijkste conclusie die Bruins trok is dat ieder individueel Kamerlid op basis van de inlichtingenplicht van de regering, het recht heeft en moet houden om inzage te krijgen in documenten, in brondocumenten dus: "Zodat je uiteindelijk – misschien – antwoorden krijgt op de vragen die je stelt." Zodat parlementariërs hun controlerende taak kunnen uitoefenen.

Mede aanleiding voor het debat was de toeslagenaffaire, waarin die kernfunctie van de Kamer was uitgehold. Door het vertellen van onwaarheid. Door het achterhouden van informatie. Door het geen inzage geven in stukken, waardoor de ernst en omvang van het schandaal eerder duidelijk had kunnen worden. En gedupeerde ouders eerder recht had kunnen worden gedaan. Informatie ligt ten grondslag aan........

© RTL Nieuws