Ey Nurcular Gelin Nurlara Kulak Verelim
Risale-i Nur Külliyatı, bu asrın iman yaralarına Kur’ân’dan süzülen bir reçetedir. Bu eserler etrafında teşekkül eden hizmet anlayışı, bir cemiyet kurma, bir güç oluşturma veya bir taraf olma gayesi taşımaz. Bilakis, imanı kurtarmak ve muhafaza etmek gibi ulvî ve ağır bir vazifeyi esas alır. Gizli ajanda tutmaz.
Bediüzzaman Said Nursî, Risale-i Nur talebelerine ne yapacaklarından ziyade, ne yapmamaları gerektiğini sıkça hatırlatmıştır. Çünkü bu zamanda en büyük tehlike, hak bir hizmetin yanlış usûl ve niyetlerle zedelenmesidir. Bu sebeple Risale-i Nur mesleği; siyasetten, şiddetten, menfaatten, şahısperestlikten, para pul işlerinden ve menfî hareketten şiddetle sakındırır.
Aşağıda sıralayacağım maddeler, Risale-i Nur’dan süzülen bu meslek ve meşrep ölçülerini hatırlatma maksadıyla kaleme alınmıştır. Hiçbir kişi veya grubu itham etmek için değil; bilakis hizmeti muhafaza etmek, istikameti korumak ve ihlâsı gündemimizde tutmak içindir.
Risale-i Nur’un meslek ve meşrebine göre Risale-i Nur Cemaati / Nur Talebeleri’nin yapmaması gereken hususlara beraber bakalım.
Risale-i Nur Cemaati Neleri Yapmaz / Yapmamalıdır
1. Siyasî parti hizmeti yapmaz.
Risale-i Nur iman hizmetidir; parti, iktidar veya muhalefet aracı olmaz.
2. Dini siyasete alet etmez.
Din, oy toplamak veya siyasî güç kazanmak için kullanılmaz. Din bir şey için bir araç olarak kullanılmaz.
3. Menfî hareket etmez.
Şiddet, isyan, anarşi ve tahrip yoktur.
4. Asayişi bozmaz.
Toplum düzenini sarsacak fiil ve söylemlerden uzak durur.
5. İntikam dili kullanmaz.
Kin, nefret ve rövanş duygusu ile hareket etmez.
6. Başka cemaatleri tahkir etmez.
Diğer İslâmî hizmetleri küçümsemez, dışlamaz.
7. “Biz tek hak yoldayız” iddiasında bulunmaz.
Kendini mutlak ölçü ve merkez ilan etmez.
8. Tekfirci dil kullanmaz.
Mü’minleri kolayca küfürle itham etmez.
9. Dünyevî........© Risale Haber
