Bir Dava Adamının Özellikleri

Dava, bir kişinin veya bir topluluğun, belirli bir amaç, ideal ve inanç uğruna verdiği mücadele, bu doğrultuda üstlendiği misyondur ve vizyon bütünlüğüne verilen isimdir.

Genellikle manevi, ahlaki, toplumsal ya da siyasi bir gayeye hizmet eden uzun soluklu bir çabayı ifade eder.

Dava, toplumsal ya da bireysel bir hedefin gerçekleştirilmesi için sürdürülen bilinçli bir hareketi içerir. Ortak gayesi olmayan kimselerin yaptığı faaliyetlere dava birliği denilmez.

İnandığı değerler uğruna mücadele eden, topluma rehberlik eden ve kararlı bir misyon üstlenen kişi de “Dava adamı” olarak tanımlanabilir.

Rıza-yı İlahîyi esas maksad yapıp gaye-i hayâl sahibi olmakla dava adamı vasfını kazanmak ve dünyayı ahirete vesile yapmak. İnsanın değeri bu gayeye bağlılığı derecesine göre olur. Fâni dünya hayatını gaye yapan insan, hakikatte değer kazanamaz.” (Esasat-ı Nuriye, 170)

Bir dava adamının en temel özelliği şudur:

İnsanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi Hâlık-ı Kâinatı tanımak ve Ona iman edip ibadet etmektir. Ve o insanın vazife-i fıtratı ve fariza-i zimmeti, mârifetullah ve iman-ı billâhtır ve iz'an ve yakîn ile vücudunu ve vahdetini tasdik etmektir." (Şualar, 100)

Bir dava adamının öne çıkan bazı özellikleri de şunlardır:

1. İman ve İnanç: Dava adamı, sağlam ve derin bir inanç doğrultusunda davasını şekillendirir. İnançları, fikirleri, idealleri, ülküsü karşılaştığı zorluklar karşısında dayanma gücü verir. Davasına perçinleşmesine sebep olur.

2. Adanmışlık ve Fedakârlık: Kendi şahsi çıkarlarını geri planda tutarak davası uğruna her türlü fedakârlığı yapmaya hazırdır. Askerdeki hazır manga asker takımı gibi adeta. Hedeflerine ulaşmak için gerektiğinde kişisel menfaatlerinden vazgeçebilir.

3. Sürekli Gelişim ve Bilgi Arayışı: Bilgiye, hikmete ve öğrenmeye daima açık olan dava adamı, kendini sürekli geliştirmek ve doğru bilgiyi öğrenmeye ve onu uygulamaya önem verir. Bağnazlık, geçimsizlik dava adamının plan ve programında yer almaz. Bu özellikleriyle dava içinde derleyici toplayıcı vasıflara haiz sahiptir.

İttifaktaki kuvveti düşünmeyenler, yani dâva adamı şuurunda olmayanlar, ihtilafa düşerler.” (Esasat-ı Nuriye, 81)

Mesai arkadaşlarına hürmet ve sevgi beslemeyenler, dava ve idare adamı olamazlar. Sevgi,........

© Risale Haber