We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Schaarste aan netcapaciteit is oplosbaar

3 0 0
18.01.2019

Voor initiatiefnemers met vergevorderde plannen voor de productie van groene stroom is het buitengewoon frustrerend als hun project strandt vanwege een gebrek aan stroomnetcapaciteit. Als alle betrokkenen het écht willen en samen de schouders eronder zetten, is hieraan echter wat te doen.

Het feit dat in een aantal gebieden in Nederland het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit heeft om alle geplande zonneparken te kunnen aansluiten, heeft breed de aandacht getrokken. De media berichten over deze situatie en leden van de Tweede Kamer en van Provinciale Staten vragen zich af hoe dit probleem heeft kunnen ontstaan en, nog belangrijker, hoe het kan worden opgelost!

De directe oorzaak van het gebrek aan netcapaciteit is de sterke stimulering van de productie van duurzame elektriciteit door de SDE subsidieregeling. Deze subsidieregeling is zo opgezet dat, naarmate de aangevraagde subsidie lager is, de kans op toekenning van de subsidie groter is. Op zich logisch, want zo kan voor het beschikbare subsidiebudget zoveel mogelijk groene stroom geproduceerd worden. Initiatiefnemers proberen de kostprijs daarvan immers zo laag mogelijk te houden, om zoveel mogelijk kans te maken op subsidie.

Omdat voor de productie van zonnestroom flink wat ruimte nodig is, heeft de grondprijs veel invloed op de kostprijs en zijn gebieden waar de grondprijs laag is aantrekkelijk voor ontwikkelaars. In deze dunbevolkte gebieden is daarnaast veel ruimte beschikbaar. Er zijn bovendien minder potentiële bezwaarmakers, wat natuurlijk ook gunstig is. Het elektriciteitsnet is vanuit het verleden echter aangelegd op het........

© Reformatorisch Dagblad