We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Waarom zijn die apocriefe boeken apocrief?

4 0 0
18.01.2019

Het is alweer lang geleden dat een lezer vroeg waarom bepaalde boeken niet in de Bijbel zijn opgenomen, maar door de kerk apocrief zijn verklaard. Als antwoord wil ik iets schrijven over de apocriefen van het Oude Testament. Later over de apocriefen van het Nieuwe Testament.

De vraagsteller kent het gangbare bezwaar tegen de boeken van de Makkabeeën: daarin wordt voor de doden gebeden. Gebruikers van de oude Statenvertaling weten bovendien dat de lijst van apocriefen verder de volgende werken bevat: 3 en 4 Ezra, Tobith, Judith, Wijsheid (van Salomo), Jezus Sirach, een Brief van Jeremia, Baruch, een Gebed van Manasse en toevoegingen aan Esther en Daniël.

Maar wat is het bezwaar tegen deze boeken? De Statenvertalers namen ze oorspronkelijk op in hun vertaling, dus zo slecht kunnen ze niet zijn! Deze boeken mochten wel privé, maar niet in de eredienst worden gelezen. De vertalers plaatsten er een lange ”Waarschuwing aan de lezers” bij. Daarin stellen ze dat deze boeken de kenmerken („ken-teeckenen”) van de........

© Reformatorisch Dagblad