menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Deprem riski ve tarihi yapılarımız...

5 0
yesterday

Erzurum Kongre Binası, yapılan teknik incelemelerin ardından deprem açısından riskli bulunarak geçtiğimiz hafta ziyarete kapatıldı.

İşte tam da tartışma bundan sonra başladı...

Tartışmanın merkezinde, binanın tarihi kimliği ile can güvenliği arasındaki denge yer alıyor.

***

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan teknik raporda, tarihi yapının taşıyıcı sisteminde ağır hasar bulunduğu ve binanın deprem performansının yetersiz olduğu tespit edildi. Yaklaşık 6 ay süren sismik ve yapısal analizlerin ardından hazırlanan rapor, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuldu. Bakanlığa bağlı teknik heyetin incelemeleri sonucunda tarihi binanın akıbeti konusunda karar verilecek.

***

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, yapının depreme dayanıklı olmadığının uzun süredir bilindiğini söylerken sosyal medyada farklı görüşler dile getirliyor. Kimi görüşe göre binanın güçlendirilmesi gerekiyor. Kimisine göre yıkılıp yeniden yapılması. Bu sorun, yalnızca Erzurum Kongre Binası için değil kentteki diğer tarihi yapılar için de geçerli.

***

ERVAK Başkanı Erdal Güzel, Pusula Gazetesi’ndeki........

© Pusula Gazetesi