We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kultura i kamenje novovjekog Šimeja

2 0 2
08.07.2020

Sarajevski dnevnik „Oslobođenje“ ponovno je objavio uradak Ivana Markešića u kojem napada urednika „Katoličkog tjednika“. Time je prokazao svoju uređivačku politiku i očitovao histerično bacanje intelektualnog kamenja zagrebačkog sociologa.

Da se konstatacija iz gornjeg podnaslova odmah može potkrijepiti svjedoči već i naslov u Oslobođenju objavljenoga (rubrika Pogledi, 4. i 5.7.2020.) promišljanja: „Istina” o Bosni kleričkog lažova don Josipa Vajdnera.

S obzirom da se iz istoga iščitava kako je riječ o tekstu kojega autor gradi u prvom redu na platformi ad hominem postavke tj. obezvrjeđivanja osobe, a ne opovrgavanja činjenica, onda i ne iziskuje školski komunikološki pristup pri razotkrivanju i raščlanjivanju istoga. Poglavito što to i nije odveć zahtjevno, jer sociolog Markešić kroz svoj uradak sam očituje primitivnu razinu elementarne kulture i „nepodnošljivu lakoću“ zapetljavanja u vlastite iskaze. Stoga valja podsjetiti na neke naglaske i dati naznake o korijenima ove sage.

Također, dnevnik Oslobođenje je objavljivanjem rečenoga uratka s „pljuvajućim“ naslovom – što teško da bi prošlo da je riječ o vjerskom službeniku neke druge Crkve ili vjerske zajednice – ponovno potvrdio mišljenje urednika Vajdnera kako u svjetlu Kanona 831 – § 1. Zakonika kanonskoga prava, nijedan katolik u takvim novinama ne bi trebao pisati.

Štoviše, sama sintagma „klerički lažov“ neodoljivo podsjeća na komunistička vremena i razračunavanje s narodnim neprijateljima što danas ulazi u prostor govora mržnje. Slično nešto što se moglo u istim novinama vidjeti u kontekstu degutantnih napada na Katoličku Crkvu i svetu misu za žrtve Bleiburške tragedije u Sarajevu, svibnja 2020.

Drugovi su si u duhu Kozaračkog kola dali oduška pa su samo sada nastavili objavom nebuloznog niza, čovjeka kojemu razvidno još uvijek „prsti trnu“ otkako je, zbog svojih pljuvanja po Katoličkoj Crkvi u BiH, intelektualno „dobio po njima“, još prije pet godina, od istog urednika........

© Poskok