We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Analiza izbora nogometnim rječnikom; mogu li Hrvati iz BiH imati svoju ‘reprezentaciju’ u Hrvatskom saboru

3 1 2
28.06.2020

Zašto se ne bi oformio klub zastupnika bh. Hrvata u Hrvatskom saboru? To bi bilo teško formalizirati, ali takav klub mogao bi biti oformljen neformalno. Nakon izbora.

Bez obzira tko činio većinu. Hrvatska može, recimo, pomoći bh. Hrvatima s više novca. Kako? Mogu dati jednu stošezdesetjedninu proračuna svojim državljanima u BiH. To je milijarda kuna.

Mnoge ozbiljne države imaju takvo što. Imaju konsenzus oko važnih pitanja. Izrael, SAD… Pogledajte, primjerice, Srbiju. Sve političke opcije u njoj imaju gotovo jednak stav kad su u pitanju bh. Srbi i entitet Republika Srpska.

Je li moguće da i bh. Hrvati imaju takvo nešto?

Naši zastupnici mogu okrupnjivati ideje, planove i zamisli i provesti ih u djelo. Tri čovjeka mogu učiniti puno. Dodamo li njima trojici još nekoliko njih što su ili rodom iz BiH ili imaju veze s BiH i eto ti pravog kluba.

Nogometnim riječnikom, mogla bi se okupiti cijela reprezentacija bh. Hrvata u Hrvatskom saboru koja će, zapravo, raditi na svemu onom što mi ne vidimo tijekom saborskih rasprava.

U toj reprezentaciji mogu ‘igrati’ samo oni koji su to svojim dosadašnjim igrama i tehnikama zaslužili. Ne može se i ne smije računati na to što su oni eventualno ranije zadužili svoj narod, odnosno reprezentaciju. Postoji, naime, vrlo jasan razlog zašto trener Reala ne gura Raula umjesto Karima Benzeme. Prošlo je. Jednostavno.

Ipak, to ne znači da Raul nije zadužio Real i da nema svoje mjesto u Realu kao kolektivu. Ima ga, tako ga imaju i naši razni ‘rauli’ iako više ne igraju.

U našoj reprezentaciji gore bi bio na golu i kapetansku vrpcu nosio Ivo Lučić. Bekovi bi bili Grmoja i Petrov, a stoperi Petar Škorić i Joško Klisović.

Zadnjeg veznog bi igrao Ivan Baćak, lijevo i desno bi stajali Tvrtko Milović i Nevenko Barbarić, a u napad bi jurcali Nino Raspudić, Miroslav Tuđman i Krešo Beljak. Mislite da je sastav čudan?

Mislite da je čudno odakle tu Krešo Beljak ili Joško Klisović? Proguglajte im stavove o Hrvatima u BiH i zanemarite izjave jednog Stazića ili prijatelja Željka Komšića, Vlahe Orepića.

Svi ovi nabrojani znaju u kakvoj situaciji su bh. Hrvati. Svi oni mogu koristiti najljepšu vrstu političkog utjecaja danas.Mogu utjecati na bilo koju vlast i mijenjati tokove. Ne rijeka. To, navodno, rade drugi.

Tko bi bio izbornik takvoj reprezentaciji? Svi oni koji imaju dobre odnose i kontakte sa spomenutima. Svi oni koje zanima situacija u kojoj se hrvatski narod u BiH nalazi i svi oni koji, na kraju krajeva, žele da BiH uspije kao država u kojoj će Hrvati (p)ostati konstitutivan i suveren........

© Poskok