We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Politika poraza

4 8 64
26.09.2018

Foto: Slavica Miletić

I pre nego što smo saznali šta je zapravo njegova „kosovska politika“, nelegitimno izabrani predsednik već izjavljuje da je ona „doživela poraz“. Za sve su naravno opet krivi građani, odnosno „Srbi“ koji više vole da „kukaju“ nego da se hrabro suoče sa problemima. Ostaje nejasno gde su to tačno građani mogli da „poraze“ kosovsku politiku nelegitimno izabranog predsednika. Na referendumu nisu, jer se on još nije održao (i pitanje je da li će). Na izborima takođe nisu, jer stranka nelegitimno izabranog predsednika ubedljivo pobeđuje na svim izborima u poslednjih nekoliko godina. U skupštini nisu, jer se u njoj o „kosovskoj politici“ režima nije ni raspravljalo, a kamoli glasalo. Konačno, kao što je već rečeno, građani još uvek nisu imali ni prilike da saznaju šta je zapravo sadržaj ove politike. Kako su je onda mogli „poraziti“, ili se na bilo koji način o njoj izjašnjavati?

Još je zanimljivija spremnost sa kojom se jedan na prvi pogled svemoćni vladar ne samo miri sa navodnim porazom, već se njime i razmeće i razglašava ga. A ovo nije prvi put da se nelegitimno izabrani predsednik hvali sopstvenim porazima – sličnu smo priču slušali bezbroj puta do sada. Uprkos njegovoj lavovskoj borbi (za Kosovo, za BDP, za veće plate i penzije, za radna mesta, za dolazak stranih investicija), okolnosti ga neprestano nadjačavaju i on ne okleva da prizna sopstvenu slabost u suočavanju sa njima.

U savremenoj liberalnoj demokratiji institucije služe kontroli pojedinaca koji se nalaze na pozicijama moći. Ove institucije izgrađene su na pretpostavci da niko nije ni savršeno pametan, ni savršeno dobronameran – i najpametniji pojedinci su nedovoljno informisani, i oni najdobronamernji mogu biti u iskušenju da zloupotrebe moć koja im je data na raspolaganje. Zbog toga je moć svake institucije ograničena podelom vlasti i različitim formama demokratske kontrole.

S druge strane, u personalnom režimu poput ovog koji trenutno vlada Srbijom, sve zavisi ne samo od odluke jedne ličnosti, već i od privlačnosti te ličnosti, od njene medijske prezentacije, harizme i........

© Peščanik