We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Parastos i poklonjenje

3 10 277
18.01.2019

Terazije u Beogradu, 18.1.2019.

Teška je i zanosna ova sedmica za režim i njegovog predvodnika. U sredu mračna godišnjica od ubistva Olivera Ivanovića, juče vizita velikog pravoslavnog brata. Život u glavnom gradu je menjao tokove, bivao zaustavljan, preusmeravan i usklađivan sa idejom da je takav gost dostojan parametar: samo da vidimo koliko smo mali i nedorasli istoriji koja se davno odvija mimo nas. I više ne beleži naše ubogo postojanje.

Oliver Ivanović nije nestao i to se oseća svuda i sve snažnije. Da su gospodari njegovih ubica znali kakav mučenički mit izrasta iz umorstva jednog mirnog čoveka i njegove dobre duše, svakako bi čuvali ostatke savesti od jezivih košmara kojima su izloženi. Nadali su se da će ih vreme, kao sigurni žirant zaborava, debelim slojem zataškavanja i drugih zločinstava koja prekrivaju jedno drugo, konačno spasti najteže optužbe: one koju podižu neokajani pokojnici svojim upornim postojanjem.

Izgleda da će se oni teško izbaviti i u tome je sadržan bar jedan deo još nedostižne pravde. Prošle godine, na dan sahrane, Vučić nije bio tamo nego se odlučio da poseti mesto zločina. Padala je kiša, a on je sa Markom Đurićem mučenički kisnuo; njih dvojica su stajali kao dodole na mestu gde je godinama prolazio i bio ubijen čovek Oliver, a u pokislom času ljudi tamo ne beše.

I na samu godišnjicu Srbija je rascepljena u sećanju uz vence i sveće. Podeljena na one koji su poštovali i voleli Olivera i druge koji su na njega pristali tek posle smrti. Među druge se upisuje predsednik manjinskog dela........

© Peščanik