We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Wannabe doktor

4 5 0
18.05.2019
Foto: Predrag Trokicić

Ko zagorčava život Siniši Malom? „Tviter-profesor“, kaže Mali. Ko je „tviter-profesor“? Za Malog, to je Raša Karapandža. Ko je Karapandža? On je sve suprotno od „eminentnih stručnjaka i uglednih profesora“, kaže Mali, „koji su ocenjivali moj rad i studiozno ga analizirali“. Ko je još Karapandža? Karapandža je još i junak sa twittera, kaže Mali. Šta je za Malog twitter? Twitter je za Malog očigledno metonimija za kukavičluk. I još? Mali, dakle, twiter koristi kao metonimiju za sve što nije eminentno, stručno i ugledno. Ko je još Karapandža u očima Malog? On je još, kaže Mali, i „potpuno anonimni pojedinac“. Biti „anoniman“, i to „poptuno“, a pored toga još i „pojedinac“, misli Mali, nešto je strašno loše i uopšte uzev neprihvatljivo. Jezik za zube, anonimni pojedinci, kaže Mali.

Ko je zaista Karapandža, pored toga što je osoba za koju Mali nikada do pre pet godina nije čuo? Karapandža je redovni profesor i šef katedre za finansije na EBS Univerzitetu u Wiesbadenu i redovni gostujući profesor na Njujorškom univerzitetu (NYU). To ga ne čini manje anonimnim pojedincem, u očima Malog, ali bi, čak i za Malog, on morao biti više od „tviter-profesora“. Zašto je, pak, za Malog twitter metonimija za nešto pogrdno? Postavimo pitanje drugačije: da se Karapandža kritikom tobožnjeg doktorata Malog oglasio na nekom nacionalnom servisu, da li bi on bio manje twitter? U vezi sa tim, da li je Karapandža imao ikakvu šansu da se, pod tekućim režimom u Srbiji, pojavi sa kritikom doktorata Malog, recimo, na nacionalnom javnom servisu?

Znamo, nije. Zašto? Zato što nacionalni javni servis nije slobodan medij. Šta nam to onda govori o twitteru? To nam kaže da je twitter u Srbiji slobodan, za sada. Slobodni su još neki mediji, štampani i elektronski, među kojima onda i neki „internet-portali“. Šta Mali misli, šta je cilj........

© Peščanik