We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vrline dogovora s narodom

2 4 45
12.02.2019

Foto: Predrag Trokicić

Ovde ćemo o dobrim stranama dogovora opozicije s „narodom“. O nedostacima je još rano govoriti, jer dokument nije konačan.

S raznih režimskih strana, od novoradikalskih i drugih čelnika iz koalicije na vlasti (Stefanovića i Dačića, na primer) do prorežimskih medija („Politike“, na primer), stižu zajedljive primedbe na dokument pod radnim naslovom – Dogovor sa narodom. Naglašavam sintagmu „radni naslov“ jer dokument nije završen, a stoji i otvoren poziv svim opozicionim akterima da ga potpišu ako to već nisu učinili u ovoj njegovoj prvoj fazi. I jedno i drugo je dobro – ima prostora da se dokument u daljim razgovorima doradi i poboljša, te bi svakako bilo dobro da se to učini, pogotovo ako na tome budu insistirali potencijalni novi potpisnici.

Ne bi pak bilo dobro da se dokument razaradi tako da odgovori na primedbe iz ugla režima. Evo zašto: režim je povukao očekivanu kartu verujući da igra na sigurno. Iskustvo iz proteklih par decenija uljuljkuje ga u tom uverenju. Dogovor je, naime, napadnut zato što ne kaže ništa konkretno ni o rešavanju takozvanog „kosovskog pitanja“ ni o učlanjenju u Evropsku uniju. Pošto je to tako, reč je o poslovično praznom slovu na papiru. Slovo je dakle prazno jer opozicija, poentiraju u horu glasovi iz režima, nije u stanju da ponudi svoju viziju ni za rešavanje kosovskog problema ni puta u EU. Međutim, umesto te dve vizije, jedan (veći) deo opozicije je svojim dokumentom ponudio nešto drugo, daleko važnije.

Ostavimo za trenutak po strani priču o EU. Kosovsko pitanje ovde metonimijski stoji za već decenijama tvrdoglavo otvoreno pitanje granica. To je stari i pogubni domaći........

© Peščanik