We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Skretanje pažnje

2 4 0
21.09.2019
Foto: Dunja Miškov/Civil Rights Defenders

Verujem da su rasprave, a i sukobi, neistomišljenika dobrodošli, pod uslovom da se strane u sporu jedne prema drugima odnose kao prema ravnopravnima i jednako vrednima poštovanja. U raspravi na Peščaniku oko oslobađajuće odluke apelacionog suda za obljubu nad jednom romskom devojčicom za koju je bio optužen romski mladić – navedeni uslov je, koliko mogu da vidim, ispunjen. Stoga, umesto da mirim, pokušaću sukob da produbim. Dobro, možda ne baš da ga produbim, ali svakako raširim tako što bih da izdvojim nekoliko ravni u kojima se kreću sagovornici.

Tih ravni ima najmanje tri. Jedna se tiče konkretnog učinioca i konkretne žrtve obljube. Druga se odnosi na zajednicu kojoj ove dve osobe pripadaju. U trećoj ravni argumente, a zapravo autoritet ili – recimo to i tako – simboličnu moć da se bave pitanjima i presuđuju u prve dve ravni odmeravaju – i to želim da naglasim, svestan da i sam tu spadam – osobe iz grupe koja je privilegovana u odnosu na zajednicu iz čijih redova su (bivši) osumnjičeni i njegova žrtva. Naravno, četvrta ravan bi mogla biti isključivo pravna, ali se iz tog razgovora odmah isključujem jer strogo o pravu znam vrlo malo. Verujem, pak, da se čitav spor nikako ne može redukovati samo na tu, četvrtu ravan.

Pravni epilog, a pod tim podrazumevam čitav sudski proces za obljubu, od početka gonjenja osumnjičenog, pa do oslobađajuće presude apelacionog suda, vidim u stvari kao mešanje države u priču u kojoj su stvari odavno otišle – recimo to tako – dođavola. I to baš zbog same države. Ona apsolutno ništa nije uradila da romskog mladića i romsku devojčicu opremi osnovnim znanjima, a pre toga i elementarnim šansama za pristojan život. Pre pravnika, o mladiću i devojčici morali su govoriti strasno zainteresovani za njihovu dobrobit pedagozi i sociolozi. To se nije dogodilo, i tako je na neophodni razgovor i akciju u prvoj ravni naše teme stavljena tačka pre nego što se bilo šta dobro uopšte i počelo događati, a ako se sve loše i nije........

© Peščanik