We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sine, daj koš

3 22 0
12.09.2019
Foto: Predrag Trokicić

Pošto su košarkaši Sjedinjenih Država izgubili u četvrtfinalu svetskog prvenstva od reprezentacije Francuske, dobili smo kompletnu sliku. Slika ima svoju dubinu. U njenoj pozadini jedva naziremo događaje od pre samo par meseci. U prvom planu su dva velika poraza. Na drugačije postavljenoj slici, porazi bi možda bili manji, a detalji iz drugog plana vidljiviji. Na to ćemo se vratiti.

Poraženi su tim Srbije i već pomenuti tim Sjedinjenih Država. Srbiju je porazila Španija, a Sjedinjene Države Francuska. Španiju i Francusku pominjemo uzgred. Nećemo ovde o kvalitetu tih ekipa: navodimo ih samo zato što su to dve evropske reprezentacije. Pored toga što je banalna, ta činjenica je u vezi i sa trećim – nazovimo ga tako – kolateralnim porazom. Ne samo što se, kao Sjedinjene Države, neće boriti za medalje; Srbija se nije kvalifikovala ni za olimpijske igre, jer će na ovom svetskom prvenstvu od nje biti bolje plasirane druge dve evropske selekcije.

Poraze u prvom planu mediji će – naravno, pogrešno – nazvati „sumrakom favorita“ te propratiti prikladnom jadikovkom. Međutim, ne smemo dozvoliti da nam medijske krokodilske suze zamagle vid. Pogledajmo šta se krije u dubini slike. Početkom jula nije odjeknula, a trebalo je, vest da je Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević postala članica Upravnog odbora Košarkaškog saveza Srbije.........

© Peščanik