We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Opozicija ili sedativ?

2 6 0
17.08.2019
Foto: Predrag Trokicić

To sad već više nema nikakvog smisla. Ne postoji nijedan dobar razlog da se opozicija sastaje sa režimom na nečemu što nema ni imena – niti su to razgovori, niti pregovori, niti okrugli sto. I to ništa evo ulazi u treću nedelju ničega. Režim se nijednog trenutka nije ni potrudio da učita bilo kakav smisao u svoje izlaske pred opoziciju. Od samog početka, pregovarači, sabesednici, sedeoci za okruglim stolom – kako da ih nazovemo, a da ne pogrešimo – u ime režima govore da su zahtevi opozicije besmisleni. Iz njihovog ugla, oni se sa opozicijom sastaju kao sa razmaženim detetom: hoće da mu objasne da je sve to što kaže i radi bezveze.

Umesto da se pitamo zašto je opozicija pristala da odigra tu ponižavajuću ulogu nedoraslog političkog suparnika, pogledajmo kako organizatori i sateliti iz redova NVO vide „ćaskanja“ na FPN-u. Direktor FOD-a – iliti selektor opozicije – reći će da je dobro da se razgovara. Zašto je dobro da se razgovara? Zato što su tenzije u društvu velike. Zašto su tenzije u društvu velike, direktor FOD-a ne kaže. Ali, reći će jedan od satelita: tenzije u društvu su velike jer su žitelji Srbije politički ostrašćeni i kao takvi skloni incidentima. Ako se tako gleda na stvari, ispada da je u očima FOD-a i delova NVO opozicija svojevrsni sedativ za bezrazložno nervozne ili ozlojeđenje žitelje Srbije.

Zastanimo malo i razmislimo o ulozi opozicije u Srbiji u očima FOD-a i delova NVO-a. Za napeto stanje u Srbiji krivo je loše raspoloženje njenih žitelja. Da su FOD i delovi NVO-a rekli da su žitelji Srbije odgovorni za stanje u zemlji zato što su loše glasali, to bi imalo smisla. To bi naprosto značilo da je na izborima glasove dobila jedna izrazito loša – otvoreno nedemokratska, antisistemska, dakle uzurpatorska – politička opcija. Sa pozicije moći, ta opcija uništava državu i društvo (uključujući i........

© Peščanik