We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Moralni debili

2 12 0
16.07.2019
Foto: Slavica Miletić

Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta postupio je „nepotpuno, nejasno i kontradiktorno“ kada je odlučio da Fakultetu organizacionih nauka vrati da ponovo utvrđuje da li je rad Siniše Malog plagijat, jer je Veće tog fakulteta o tome glasalo na osnovu mišljenja svoje Stručne komisije koje je – stav je Odbora – „nepotpuno, nejasno i kontradiktorno“.

Kada to prevedemo na savremeni srpski, ispada da je Odbor zaključio da u Veću FON-a sede mahom debili koji su u stanju da spokojno glasaju o nepotpunim, nejasnim i kontradiktornim mišljenjima te da takva mišljenja bez ostatka prihvate kao merodavna. Ali, to što jasno vidi ko sedi u Veću FON-a, ne smeta Odboru da tim istim debilima vrati isti predmet da o njemu ponovo odlučuju.

Na prvi pogled, sve ovo je teško razumeti. Ali, dovoljno je da pogledamo šta stoji u mišljenju Stručne komisije – zbog čega je to mišljenje nepotpuno, nejasno i kontradiktrno – pa da sve postane kristalno jasno. Sasvim jednostavno, Komisija je otkrila da je Siniša Mali plagirao tuđe radove, ali da to njegov rad ne čini plagijatom. Još jednostavnije: Komisija kaže – Mali jeste krao, ali nije lopov.

Nije potrebno biti profesor univerziteta pa videti šta je u ovakvom mišljenju kontradiktorno: zdrava pamet kaže da je ovde pokidana veza između reči i njihovog značenja – lopov krade, to jest plagijator........

© Peščanik