We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mazohisti

2 21 0
09.08.2019
Foto: Peščanik

Pogledajmo stvari sa svetlije strane: pristanak svih pozvanih aktera iz redova opozicije, izuzev čelnika stranke Slobode i pravde, da se ponovo sretnu sa predstavnicima režima i razgovaraju o… Zaista, o čemu? O finansiranju izborne kampanje, kažu. Dobro, krenimo ponovo: pristanak svih pozvanih aktera iz redova opozicije, izuzev stranke Slobode i pravde, da se opet sretnu sa predstavnicima režima i razgovaraju o finansiranju izborne kampanje pomaže nam da još bolje shvatimo razloge za sada već sedmogodišnji ostanak na vlasti novoradikalskih uzurpatora. Dosad su se kao glavni izdvojili klijentelizam i gola sila. Njima sad treba dodati još jedan razlog – politički mazohizam.

Mračno lice prošlonedeljnog i ovonedeljnog sastanka, pogrešno imenovanog kao okrugli sto (za okruglim stolom sede suparnici približno jednakih snaga, što kod nas sada nikako nije slučaj) otkriva nam se pak u svojoj komičnoj perpsektivi. Ti razgovori izgledaju otprilike ovako:

– Udari me još jednom ako smeš?

Tras!

– Hajde još jednom, ako smeš.

Tras!

– Hajde još jednom, ako smeš.

Tras!

I tako u nedogled. Zaista, da nije tragično, bilo bi urnebesno smešno. Samo što nikome ko se nije našao u klijentelističkom zagrljaju sa režimom ili pod njegovom stegom više nije do smejanja. Ponovimo još jednom sve što je ovde već više puta napisano. Prvo, o čemu se to opozicija dogovara sa vlastima? O izbornim uslovima. O........

© Peščanik