We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kukavičjih 30 tačaka

4 8 70
24.01.2019

Foto: Predrag Trokicić

Neko se tu sa nekim ne razume. Do kraja nedelje, ako se nesporazum baš i ne otkloni, možda će barem biti jasno u čemu se tačno sastoji nerazumevanje. Stvar je s dobrim razlogom pokrenuo u subotu 19. januara Branislav Trifunović kada je od političkog krila protesta zatražio plan za dalji rad na promeni režima u Srbiji. Na to su promptno reagovali čelnici iz opozicionih stranaka, najviše njih iz SzS-a – Dragan Đilas i Boško Obradović u svojim autorskim tekstovima, pa onda i Vuk Jeremić u obraćanju novinarima. Oglasili su se do sada i Nova stranka i Građanski front. Ako demonstrantsko krilo u protestima i uspeva da hoda u jednoj koloni, političko krilo se očigledno cepa barem na dve jake struje. U prinicipu, nema u tome ničega lošeg, e kada bi jedna od te dve struje na čelu sa SzS-om odustala od ambicije da bude i jedina.

Treba odmah reći, razlika između reakcija koje stižu iz SzS-a i iz opozicionih političkih grupacija izvan tog saveza nije samo ideološka. Da je stvar samo u različitim ideologijama, to bi bilo lako rešivo. Pored nastojanja da ideološki dominira, SzS traži i apsolutnu dominaciju u odlučivanju. To je glavni problem sa protestima i organizovanjem otpora tekućem režimu u ovom trenutku. Trifunović je svojim prošlonedeljnim opravdanim pitanjem za opoziciju taj problem identifikovao i otvorio ga. Hoće li politički akteri umeti da ga zatvore na dobar način – čekamo da vidimo. Ako je suditi isključivo prema istupima čelnika iz SzS-a treba strahovati za povoljan ishod razgovora.

Nova stranka i Građanski front na zahtev od subote odgovorili su pozivom da se razgovara i napravi novi dogovor. Iako ni........

© Peščanik