We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Košmarni san o sreći ili zašto je Daenerys morala da ode

2 0 0
20.05.2019
Foto: HBO

Grad je ili srušen do temelja i pretvoren u prah ili nije. Žitelji grada ili su svi pobijeni i spaljeni ili nisu. Ne može i jedno i drugo. Ili može, kod autora Benioffa i Weissa, u poslednjoj šestoj epizodi osme sezone, kao i čitave serije „Igra prestola“. Naravno, njih dvojica mogli bi da kažu da je tu reč o umetničkom postupku. To što je Kraljeva Luka zajedno sa Gvozdenim tronom spaljena do temelja samo je hiperbola za pogubne učinke Majke zmajeva, osloboditeljke Khaleesi, to jest kraljice Daenerys u nemilosrdnom pohodu da „oslobodi i usreći“ svet. Izgled Kraljeve Luke pošto je Daenerys „oslobodila i usrećila“ njene žitelje, slika je sveta oblikovanog njenim „emancipatorskim“ i „usrećiteljskim“ pregnućima.

Budući da svet ne treba tako da izgleda, Daenerys treba ubiti. A pošto njene emancipatorske politike ipak nisu sasvim bezveze, pokopaćemo ih uz potoke suza. Povrh toga, Daenerys će, kako se i očekivalo, ubiti onaj koji je najviše voli – Jon Snow (beskrajno nemušt i neuverljiv u poslednjim epizodama, bez trunke sopstvene volje i vrlo podložan manipulacijama, ni nalik sebi od ranije). Ubivši je, on joj ujedno odaje i počast, a kako njoj tako i njenim slobodarskim težnjama, za koje ipak nema mesta u svetu „Igre prestola“. Nasilje iz ljubavi sa smrtnim ishodom – prilično je jadno narativno rešenje, zbog čije uverljivosti su Benioff i Weiss žrtvovali čitav jedan grad i sve njegove žitelje.

Ali, samo dok se ne reše Daenerys i njenih naizgled naivnih a u stvari, iz ugla njih dvojice, pogubnih slobodarskih vizija. Pošto poslednji preživeli zmaj mrtvu Daenerys odnese neznano kud, Kraljevu Luku opet vidimo u punom........

© Peščanik