We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Handke i Nobel

7 8 0
12.10.2019
6. april 1999, albanske izbeglice napuštaju Uroševac, foto: Vuk Branković

Nema razloga za uzbuđenje ni zbog Petera Handkea ni zbog nagrade, Nobelove, koju je dobio. Onoliko koliko Handkea poznajemo iz prevoda – svaku nagradu koju bi dobio za svoja dela, književna, bila bi mu dodeljena sa dobrim razlogom. Handke je naprosto dobar pisac. I bio je to mnogo pre nego što se raspala Jugoslavija i izbili ratovi za njene teritorije i nasledstvo.

U Srbiji Handkea je ponajviše prevodio Žarko Radaković, uporno i istrajno, godinama. A objavljivale su ga uglavnom Dečje novine iz Gornjeg Milanovca. Pored njih, već 1981. ovde najpoznatiji Handkeov roman, ili novelu, „Golmanov strah od penala“ prevela je Drinka Gojković. Knjigu je objavio beogradski Rad, u svojoj ediciji klasika „Reč i misao“.

Već tada je, dakle, objavljivanjem u toj čuvenoj i programski jasno određenoj ediciji u domaćoj prevedenoj književnosti Handke stekao status kanonskog pisca. Godine 1983, Dečje novine su u prevodu Radakovićevom objavile Handkeovu knjigu „Užas praznine“. I to u džepnom izdanju, što je opet ukazivalo na nešto veći broj čitalaca na koje je izdavač računao. Negde od 1988, pa do 1990, Dečje novine u tvrdom povezu, sa plastificiranim zaštitnim omotom, u nizu objavljuju Handkeove prozne knjige, kao neku vrstu njegovih izabranih dela.

„Kroz sela“, „Spori povratak kući“, „Detinja povest“, „Pouka planine Sainte-Victorie“ – sve ih je preveo Radaković – sa svojom luksuznom opremom, još jednom su potvrdile kanonski status svoga pisca, barem u očima urednika Dečjih novina. Molim čitaoca da me ne shvati pogrešno. Nije oprema knjige mogla odrediti status njenog pisca. Ali je odluka urednika da na taj način napravi knjige govorila o poštovanju prema piscu i njegovom delu.

Radaković će se u devedesetim godinama prošlog veka konačno i sam ozbiljnije oprobati kao pisac. Godine 1994. njegovu knjigu o Juliju Kniferu, hrvatskom apstraktnom slikaru,........

© Peščanik