We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Država da štiti sebe

4 2 39
08.01.2019

Foto: Predrag Trokicić

Od juče u Banjaluci je vanredno stanje. Sedmog, osmog i devetog januara 2019. javni prevoz voziće po promenjenim linijama i zaobilaziti centar grada. Devetog januara pored ulica biće zatvorene i kafane, kafići, hoteli, frizeraji, cvećare… u centru i u ulicama oko centra. Sve to prema odluci gradonačelnika o „privremenoj zabrani rada više od stotinu ugostiteljskih i drugih objekata“ (kurziv – D.I.). U odluci gradonačelnika ne stoji da će se na obodu šireg centra grada postaviti barikade i prepreke od bodljikave žice, kao i kontrolni punktovi gde će se kontrolisati ulazak u zabranjeni deo grada, što ne znači da ih neće biti.

Kakva se to opasnost nadvila nad Banjaluku, pa gradonačelnik ovim merama hoće da zaštiti njene žitelje? Obavešteni čitalac ipak zna – pretnje i opasnosti nema, bar ne za gradonačelnika i za ministarstvo unutrašnjih poslova jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine te za policijsku upravu samoga grada iz koje je stigao zahtev da se preduzmu navedene mere. Dakle, nema pretnje i opasnosti spolja: da takva pretnja postoji, bilo bi kasno da se borbena gotovost podiže tek u širem centru samoga grada. Biće da su se i gradonačelnik i policija uplašili svojih sugrađana, pa preventivno prazne centar grada.

E kako bi se u tom centru treći put od 2016. proslavio 9. januar, po odluci iz novembra 2015 – takozvani „Dan Republike“, to jest dan........

© Peščanik