We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bojkot kao izbor

3 6 0
23.08.2019
Foto: Predrag Trokicić

Šta će birati žitelji Srbije 2020. godine? Na prvi pogled, ako se ideja opozicije o bojkotu uspešno realizuje, u krnjoj ponudi će ostati samo jedna politička opcija – uzurpatorska. Ali, i ta jedna opcija u stvari je izbor, naravno, za one koji će razmišljati da izađu i glasaju. Između čega će oni zapravo vagati?

Kako su sada postavljene stvari, svako ko ne izađe na izbore brojaće se kao pristalica opozicije koja je pozvala na bojkot. Igra (to što je zovemo igrom ne znači da nema pravila i da nije ozbiljna) oko izbora/bojkota sada otprilike na taj način oštro deli Srbiju na dva politička tabora. To je, međutim, loše postavljena računica. Može se pokazati da i drugi žitelji Srbije, mimo pristalica opozicije, imaju dobre razloge da 2020. ne glasaju (ponovo) za režim, daleko bolje u stvari nego što su to neregularni izborni uslovi.

Pogledajmo začas kako razni ambasadori i delovi NVO-a nedolično utrčavaju u domaći politički zabran i kao (režimski) navijači uključuju se u političku utakmicu koja će se završiti izborima sledeće godine. Od pritiska da opozicija sedne sa režimom za (okrugli) sto – za sto, dakle, na koji za nju i njene pristalice nije izneto ništa – pa do najava da će se kao relevantni računati isključivo akteri iz političkih institucija (u koje se stiže izborima) jasno se iskazuje interes da se tekućem uzurpatorskom režimu pribavi – istina, lažna – demokratska legitimacija.

Zašto je to važno (nazovimo ih tako) posmatračima sa tribina (da ne kažemo – posetiocima iz inostranstva)? Pravi se utisak da je to zbog – Kosova. Kosovo tu, naravno, stoji umesto sintagme – za vaše (to jest, naše) dobro. Kosovo se mora rešiti, kažu oni. A pošto vam se (to jest,........

© Peščanik