We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

„Sića“ u kampanji

4 5 0
27.08.2019
Foto: Neda Radulović-Viswanatha

1. Transformer

Zašto Radenovićeve ćerke ne mogu da rade i same zarade da kupe stan u Srbiji, nego njihov otac – kažu, „jedan od najboljih matematičara na svetu“ – mora da ide u pečalbu da bi im kupio te proklete stanove? Rečima samog Radenovića: „Ja sam otišao tamo da rešim stambeno pitanje ćerkama, jer oni, to oni malo plate.“ I još: „Nemojte da pomislite da je to kao kod fudbalera i pevača, to je sića, ali to je cena u celom svetu i kineski univerziteti toliko daju.“ Da rezimiramo: cena stana u Srbiji je „sića“; ta „sića“ pak ne može se zaraditi radom u Srbiji; ko god želi stan u Srbiji, za sebe ili svoje potomke, mora u pečalbu i to – da ponovimo – za „siću“. Tako računa „jedan od najboljih matematičara na svetu“.

Da na vlasti, koja pod apsolutnom stegom drži bezmalo sve domaće medije, ima ikog pametnog, kao što nema, Radenović ne bi išao uokolo kao vašarska mečka i širio u javnosti isitnu o režimu, a ona doslovno glasi i Radenović je izričito izgovara – pod ovim režimom u Srbiji je nemoguće živeti od svog rada. Ali, vlast, kao i Radenović, ima svoju računicu. Ona je „patriotska“, a oslanja se na poseban soj ljudi – transformere. To nam je, opet na štetu režima, razotkrio Radenović: „Ja sam se čim me zvao [Vučić – prim. D.I.], kad sam video da je to predsednik, ja sam se transformisao malo. Rekao sam da nije bitno, sad moram ovima da kažem da mi ne da država. Ali ne da ne da, mogu ja da napravim kompromis, ali tu je bitna reč.“ Dakle, u Srbiji su patriote i drže reč oni koji se transformišu na poziv predsednika.

Od „jednog od najboljih matematičara na svetu“ očekivalo bi se da precizno misli, pa je ovo iznenađujuće konfuzna izjava (da imamo posla s književnim junakom, bio bi to tipičan solilokvij; Vučić pak to zove „unutrašnji dijalog“). Potrudimo se da razumemo. Radenović je odlučio da ode i radi za „siću“ da bi kupio deci stan. Pošto ga je pozvao Vučić, on se transformisao, istina, samo malo, ali je i to bilo dovoljno da se predomisli i ostane u Srbiji. Sada treba da javi školi u Saudijskoj Arabiji da neće doći, ali – šta da im kaže? Očito, ne istinu, pa je za njih smislio izgovor – država mu ne dâ da ode. To je već treći element Radenovićeve propagande protiv države. A istina je, priznaje Radenović, da bi mu država dozvolila, a on bi mogao napraviti kompromis, ali je Vučiću već obećao da će ostati.

Sada još da shvatimo – u čemu se sastoji kompromis? Radenović se dakle dosetio da bi mogao i da ode u Saudijsku........

© Peščanik