We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Russische media staan op tegen het Kremlin: 'Dit kan een keerpunt zijn’ 'Russische hoofdredacteuren staan op tegen het Kremlin'

3 18 0
11.06.2019

Het ging de afgelopen jaren snel bergaf met de journalistiek in Rusland, maar de reactie op de arrestatie van onderzoeksjournalist Ivan Goloenov laat zien dat er nog hoop is. Gisteren publiceerden de drie meest toonaangevende dagbladen in Moskou een identitieke voorpagina met de kop: ‘Wij zijn Goloenov’. En morgen gaat de hele journalistieke gemeenschap de straat op om Goloenov – die inmiddels huisarrest heeft – te ondersteunen.

Net als de meeste mediamensen was ik op het jaarlijkse Economisch Forum in Sint-Petersburg – zeg maar het Davos van Rusland – toen het nieuws kwam dat Goloenov op beschuldiging van drugsbezit donderdag was opgepakt. Poetin sprak net bij een panel met de Chinese president Xi Jinping, maar niemand van ons die daar nog oog voor had. De grote vraag was: hoe stellen de Russische media zich op?

Want niemand kon ook maar een moment geloven dat er enige rechtvaardiging zat achter de arrestatie. Dit leek de zoveelste ‘set-up’ om een kritische journalist monddood te maken.

Ivan Goloenov (36) staat namelijk bekend als een van de beste onderzoeksjournalisten van Rusland. Ik had het voorrecht om jarenlang zijn werkgever te zijn. Eerst bij de........

© Parool