We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Raadsleden VVD: ‘Scheefgroei enkel versterkt in de stad’

3 15 0
02.06.2019

Het is één jaar geleden dat GroenLinks, D66, PvdA en SP aan de macht zijn gekomen in Amsterdam. Na een verkiezingscampagne die vooral over de woningmarkt ging en waarin vrijwel alle partijen de moeilijke positie van de middeninkomens daarop betreurden, hoopten velen dat er verstandige maatregelen zouden komen die tot meer betaalbare woningen leiden.

Maatregelen waarin ‘bouwen naar behoefte’ centraal staat en niet ‘bouwen naar ideologie’. Maatregelen waarmee de scheefgegroeide Amsterdamse woningmarkt meer wordt rechtgetrokken; vooral qua balans tussen sociale huur (55 procent) en middenhuur (6 procent). Die hoop werd versterkt doordat de vier coalitiepartijen tijdens de campagne met tranende ogen spraken over de oneerlijkheid dat de lerares en de verpleegster kansloos zijn geworden op de woningmarkt. De balans die opgemaakt kan worden na één jaar kneiterlinks bestuur, is zwaar onvoldoende.

Allereerst het voornemen om 60 procent sociale huur te bouwen en slechts 40 procent voor de middeninkomens. Hiermee versterkt men de scheefgroei van de Amsterdamse woningmarkt terwijl demografische ramingen laten zien dat lage inkomens in Amsterdam in 2025 slechts 28 procent van alle inkomens zullen zijn. Waarom zouden meer woningen nodig zijn dan de hoeveelheid mensen die........

© Parool