We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Opinie: ‘Terugkeer naar onveilig Syrië is een waanidee’

4 0 0
20.01.2021

Het is natuurlijk een schreeuw om aandacht, dat voorstel op pagina 8 van het verkiezingsprogramma van de PVV. Aandacht die dit voorstel eigenlijk niet verdient, omdat de gedachte dat Syriërs terug naar huis kunnen een waanidee is. Syrië is namelijk niet veilig.

Ik heb dat zelf ondervonden toen ik in 2018-2019 in Damascus werkte voor de Verenigde Naties. De laatste gebieden rond de hoofdstad werden door bombardementen en uithongering terugveroverd door de troepen van president Bashar al-Assad. Juist in die terugveroverde gebieden, die sommige Nederlandse politici graag aanduiden als ‘veilig’ – en waarvan er nu veel meer zijn – ging het aantal arrestaties omhoog.

Ik werd talloze keren benaderd door Syriërs van wie geliefden waren meegenomen bij een controlepost, en sindsdien onvindbaar zijn. Nog steeds is onduidelijk waar meer dan 100.000 Syriërs zijn. Ze verdwijnen in een doolhof van gevangenissen, waar martelingen tot de orde van de dag behoren. Nederland heeft nota bene zelf vorig jaar een aanklacht tegen Syrië ingediend vanwege........

© Parool


Get it on Google Play