We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Opinie: ‘Ook met Biden aan het roer is waakzaamheid geboden’

4 8 5
21.01.2021

Met Bidens inhuldiging zal een groot deel van Europa een zucht van verlichting hebben geslaakt. De bestorming van het Capitool en het feit dat bijna de helft van de Republikeinse kiezers deze aanval op de eigen volksvertegenwoordiging steunde, bewijst hoe fragiel de ooit in de ogen van velen leidende democratie is geworden. Hoe moet Europa, en hoe met Nederland, met de nog steeds diep verdeelde Verenigde Staten onder de nieuwe president, omgaan? Welke kansen zijn en welke valkuilen zijn er?

Het is begrijpelijk dat de machtswisseling velen Europeanen met de hoop op een hernieuwde sterke samenwerking met de VS vervult. De nieuwe president staat immers al decennia te boek als een atlanticus die staat voor een Amerika dat de wereld leidt op basis van met Europa gedeelde waarden. De vraag is dan wel wat die waarden precies zijn.

Biden steunde bijvoorbeeld destijds voluit de rampzalige en illegale Irakoorlog. Je kunt (heel) veel (negatiefs) over Trump zeggen, maar hij is geen nieuwe oorlogen begonnen. Hopelijk zet Biden dat voort en slaagt hij er in de ‘eindeloze oorlog’ tegen terreur eindelijk te beëindigen.

Vaak wordt vergeten hoe een groot deel van Europa te hoop liep tegen genoemde oorlogen en tegen het unilateralisme van president George W. Bush, die bijvoorbeeld ook niets moest hebben van........

© Parool


Get it on Google Play