We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

'Zonder ondersteuning gaat het mis met de mantelzorgers in de stad’

3 20 0
20.06.2019

Op basis van de kop ‘Amsterdam gaat bezuinigen op mantelzorg’ zou je denken dat de stad in een crisis is beland. Zorgorganisaties zijn boos en politieke partijen willen de besparing terugdraaien.

Uit onderzoeken van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Vrije Universiteit blijkt dat de zorg voor zieke naasten een complexe zaak is. Burgers met gezondheidsproblemen worden geacht langer zelfstandig te blijven wonen en voor hulp in eerste instantie te putten uit hun sociale netwerk. De verwachting is dat – door demografische veranderingen – het steeds moeilijker zal zijn om iemand daarvoor te vinden.

Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft onlangs aangetoond dat er op dit moment vijftien mensen beschikbaar zijn voor het geven van mantelzorg aan één hoogbejaarde. Voor 2040 wordt voorspeld dat dit aantal zal dalen naar zes poten­tiële mantelzorgers op elke hoogbejaarde.

Min of meer tegelijkertijd hebben we te maken met personeelstekorten in de professionele (thuis)zorg. Deze beroepskrachten kunnen dus maar beperkt tegemoetkomen aan de verzorgingsproblemen van personen in een kwetsbare positie. In Amsterdam, en ook elders in Nederland, is mantelzorgondersteuning dus van cruciaal belang.

We noemen hier........

© Parool