We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Voedsel kan verbinden én verdelen’

4 0 0
16.06.2019

Voedsel verbindt mensen en culturen op veel verschillende manieren. Wat is er Hollands aan de Hollandse pot? Onze piepers komen oorspronkelijk uit Peru. Rookworsten worden op smaak gebracht met koriander, foelie en witte peper, specerijen die aanvankelijk uit Indonesië en ­later uit allerlei landen werden ingevoerd.

Het Nederland van 2019 is door de geschiedenis heen mede opgebouwd door mensen van over de hele wereld. Spanjaarden, Joden, Fransen, Chinezen, Antillianen, Surinamers, Indonesiërs, Marokkanen, Turken. Zij en veel meer nationaliteiten speelden een rol in het vormen van de huidige maatschappij, de manier waarop wij nu samenleven.

Met mensen van overal kwamen culinaire tradities van overal. Soms mengden die zich met gerechten die hier al werden gegeten, soms werden gerechten aangepast aan de ‘Nederlandse smaak’ en soms kookten de nieuwe ­Nederlanders juist traditionele gerechten voor mensen uit de eigen groep om het gevoel van thuis te omarmen. Om mensen die van ver kwamen het gevoel te geven van geborgenheid. Een plek waar zij zich in hun eigen land waanden, bij de familie en vrienden die ze misten.

Om de smaken van thuis te kunnen creëren, kwamen ook die producten naar ons. Kousenband, cassave, ingelegde citroenen, kaas van over de hele wereld.

Wie anno 2019 moet omschrijven wat de Nederlandse voedselcultuur is, moet chocola proberen te maken van deze smeltkroes. Buitenlandse gasten nemen wij net zo........

© Parool