We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Thierry, we staan klaar je te bevechten’

4 0 0
26.05.2019

Met roze letters staat ‘Baas in eigen buik’ op de Magere Brug gekalkt. Ik fietste er maandag langs. Ik weet niet of het die dag was aangebracht of toevallig eerder. Op maandag zat die legendarische slogan vooraan in mijn hoofd. En niet alleen bij mij. Alle feministen waren in staat van alertheid.

De afgelopen weken gebeurde wat we zagen aankomen na de verkiezing van Trump. Verschillende Amerikaanse staten stelden oerconservatieve wetgeving voor waarmee toegang tot abortus drastisch wordt ingeperkt. Vergelijkingen met The Handmaid’s Tale waren alomtegenwoordig.

Wat zo weerzinwekkend is aan die serie, is hoe goed de overgang in beeld is gebracht, van een samenleving waarin je als werkende vrouw een vrij bestaan kan leiden naar een dystopie waarin je de baarslaaf bent van een religieuze fundamentalist. Dat is de reden waarom vrouwen als ik angstig kijken naar de VS. Het bleef echter een ver-van-mijn-bedshow, iets van een maf land en marginale christenen van eigen bodem. En toen was er Baudet.

De leider van Forum voor Democratie schreef voor American Affairs een bespreking van het oeuvre van Michel Houellebecq. Zoals altijd als hij iets naar voren brengt, plaatste hij plaagstootjes. Hij neemt afstand van de individuele keuzevrijheid die onze liberale maatschappij hoog in het vaandel heeft, en pleit voor herwaardering van conservatieve gezinswaarden. In één zin hekelt hij abortus als ‘het vernietigen van nieuw leven (in de baarmoeder) om te voorkomen dat de vrijheid........

© Parool