We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Roep de noodtoestand uit over het klimaat’

3 37 0
18.06.2019

Hoeveel weet de gemiddelde Amsterdammer over de ecologische klimaatcrisis? In onze gesprekken met inwoners van de stad blijkt dat dit tegenvalt. Dus eerst maar wat informatie, beginnende met het slechte nieuws want dan hebben we dat maar gehad.

Het is erger met het klimaat gesteld dan we denken. Volgens internationale klimaatrapporten vormt klimaatvernietiging een directe bedreiging voor al het leven op aarde.

Het KNMI trekt aan de bel met een alarmerend rapport over de gevolgen van opwarming voor de regio Amsterdam. We zullen hier veel vaker met hitte, droogte en stortregens te maken krijgen. Daarnaast stijgt de zeespiegel sneller dan was voorspeld waardoor ook bij minder zware stormen overstromingsrisico bestaat, zelfs als alle stormvloedkeringen gesloten zijn. Om een beeld te geven: de Watergraafsmeer ligt vijf meter (twee verdiepingen) onder de zeespiegel, omliggende polders liggen nog lager.

Het gevaar van deze klimaatchaos ligt in de onvoorspelbaarheid ervan. Er hoeft maar één ding te gebeuren – er hoeft spreekwoordelijk maar één ijsberg in de zee te drijven, of letterlijk maar één flinke methaanoprisping op te borrelen vanonder het gesmolten poolijs – en we betalen met elkaar een........

© Parool