We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Met juiste keuzes kan biomassacentrale het klimaat helpen’

1 2 0
14.06.2019

Nuon/Vattenfall wil in Diemen een biomassacentrale bouwen om warmte te produceren voor een stadverwarmingssysteem. Het plan krijgt nogal wat kritiek. Tegenstanders suggereren dat het gebruik van biomassa erger voor het klimaat is dan gebruik van steenkool, laat staan aardgas. Is dat waar?

Stel dat in de centrale biomassa wordt verbrand dat uit een volwassen bos is gehaald. Een volwassen bos stoot jaarlijks bijna evenveel CO2 uit als het opneemt. Jonge bomen halen voor hun groei CO2 uit de lucht. Het wordt in wortels, boomstammen, takken, naalden of bladeren in de vorm van koolstof vastgelegd, waarbij zuurstof vrijkomt. Tegelijk sterven in het bos oude bomen. Die verrotten, waarbij de koolstof uit de biomassa weer wordt omgezet in CO2, dat naar de lucht verdwijnt. Slechts een klein deel van de koolstof blijft in de bodem achter.

In plaats van hout te laten verrotten, kun je besluiten het te winnen voor energiegebruik, bijvoorbeeld voor het maken van warm water. Zou je dat niet doen en daarvoor in de plaats aardgas of........

© Parool