We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Het wordt tijd dat we obesitas eens serieus gaan nemen’ ‘Het wordt tijd dat we obesitas eens serieus gaan nemen’

7 2 0
22.09.2021

In maart 2020 stonden we aan het begin van een pandemie. Een scenario dat veel mensen niet voor mogelijk hadden gehouden, maar Nederland nu anderhalf jaar in zijn greep houdt. Eens te meer zijn Nederlanders zich bewust geworden van het belang van een goede gezondheid. Ook hebben ze gezien dat leiderschap nodig is om ervoor te zorgen dat met daadkracht wordt opgetreden tegen een gevaar dat ons levenslang of in onze levensduur zou kunnen beperken.

Intussen is er naast de coronapandemie een stillere maar minstens zo gevaarlijke pandemie gaande: die van obesitas. In de afgelopen 30 jaar is het aantal mensen met obesitas schrikbarend toegenomen. Op dit moment heeft 50 procent van de Nederlanders overgewicht, 15 procent van de bevolking heeft ernstig overgewicht. Dat gegeven is 100 procent ernstig. Na roken is overgewicht namelijk de belangrijkste risicofactor in Nederland als het gaat om de kans op hart- en vaataandoeningen, diabetes, sommige vormen van kanker en een ernstig Covid-19 beloop.

Waar de Nederlandse overheid met succes daadkrachtig leiderschap heeft getoond in het indammen van de coronaepidemie waardoor veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen zijn voorkomen, laat zij dit liggen in de strijd tegen obesitas. Niet alleen de overheid heeft bij de coronabestrijding een rol gespeeld, maar ook een groot deel van de bevolking, scholen en bedrijven hebben een belangrijke bijdrage geleverd. Waar wekelijks de gezondheid van de burgers werd gemonitord en op basis van wat nodig was en wat mogelijk was voor de bestrijding van de coronapandemie........

© Parool


Get it on Google Play