We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘De leus ‘Nederland kennisland’ wordt een aanfluiting’

4 7 0
03.06.2019

Jonge wetenschappers en hun precaire positie krijgen volop aandacht van universiteiten en de Nederlandse ­Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Onlangs liet de NWO nog vol trots weten dat ze de DORA-verklaring ondertekent: een wereldwijd initiatief ter verbetering van onderzoeksbeoordelingen. Minder afrekening op publicaties en citaties (aanhalingen), meer aandacht voor de kwaliteiten van de onderzoeker.

Maar wanneer het aankomt op onderzoeksaanvragen beoordeelt NWO als eerste de ­arbeidsovereenkomst van de aanvrager. Geen vast contract? Geen aanvraag. Daarmee ­verslechtert de positie van jonge wetenschappers alleen maar. Substantiële beurzen van NWO zijn grotendeels ontoegankelijk.

Naast de farce met inbeddingsgaranties voor de VIDI-beurzen is ook de Nederlandse Wetenschapsagenda (NWA) niet meer haalbaar voor onderzoekers met een tijdelijke aanstelling.

De NWA is bedoeld om onderwerpen aan te pakken met hoge maatschappelijke relevantie en om samenwerking te promoten over vakgebieden heen. Dat is een prachtig initiatief en vooral aantrekkelijk voor........

© Parool