We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Opinie: ‘Invoeren Klimaatautoriteit is onvermijdelijk’ Opinie: ‘Invoeren Klimaatautoriteit is onvermijdelijk’

1 0 0
12.07.2021

In juni was het zes jaar geleden dat stichting Urgenda een historische rechtszaak tegen de staat won. Volgens de rechter moest de CO2 -uitstoot van Nederland in 2020 minimaal met 25 procent zijn gedaald. Nederland komt nu op een teleurstellende 24,5 procent. Als er zelfs na een vonnis van de rechter geen effectief klimaatbeleid komt, wat helpt dan wel? Een onafhankelijke Klimaatautoriteit, zegt de Jonge Klimaatbeweging, die is nodig om onze klimaatdoelen te bewaken.

Je zou zeggen dat een rechterlijke uitspraak een vrij extreme terechtwijzing is, die, zeker door een overheid, serieus wordt genomen. De afgelopen zes jaar laten het tegendeel zien. De regering ging tweemaal in hoger beroep en verloor beide keren. Pas in 2019, 4 jaar na de uitspraak, kwam de regering met extra maatregelen in een poging de 25 procent reductie alsnog te halen.

Dat mislukte, er was zelfs een pandemie voor nodig om enigszins in de buurt te komen. Geen wonder dat Urgenda opnieuw naar de rechter stapt. De overheid is als een luie leerling die........

© Parool


Get it on Google Play