We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Acteur, verplaats je eens in een non-binair persoon’ ‘Acteur, verplaats je eens in een non-binair persoon’

1 9 0
25.08.2021

Ik heb altijd gedacht dat acteurs en schrijvers zich goed kunnen verplaatsen in anderen. Hoe speel of schrijf je anders een personage dat ver van je eigen persoonlijkheid afstaat? Acteurs Katja Herbers en Yorick van Wageningen, en scenarioschrijver Manju Reijmer bewijzen met hun reactie op het genderneutrale Gouden Kalf het tegendeel.

Reijmer noemt het besluit bij de NOS ‘leeg en voorbarig’. Blijkbaar heeft hij nauwelijks weet van de realiteit van non-binaire personen. Voor mij als non-binair persoon is dit besluit allesbehalve leeg en voorbarig. Het is erkenning, een poging om mij in te sluiten en mee te laten doen in plaats van me links te laten liggen en te doen alsof ik niet besta. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust, maar bijna alles in onze samenleving is verdeeld in de categorieën vrouw en man. Denk aan kappers, fietsen, kleding, sport, et cetera. Bijna nergens wordt rekening gehouden met mensen die buiten de binaire genderindeling vallen.

Het feit dat het Nederlands Film Festival (NFF) ervoor kiest dit wel te doen, zorgt ervoor dat ik me gezien voel. Bovendien geeft het non-binaire acteurs de kans de prijs te winnen. Hier is niks ‘leegs’ en ‘voorbarigs’ aan.

Ook Katja Herbers laat in haar reactie egocentrisme zegevieren. Ze vraagt zich af wie er met dit besluit wordt geholpen. ‘In ieder geval niet de vrouw (die nog altijd minder rollen tot haar........

© Parool


Get it on Google Play