Bitcoin Analizi: Nvidia yine düştü
Avrupa borsaları, ABD’den gelen güçlü istihdam verilerinin ardından yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2025 yılı faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini güncellemesiyle Cuma günü düşüşle kapandı. Yükselen tahvil getirileri, hisse senetleri üzerinde baskı oluşturarak piyasalarda negatif bir etki oluşturdu.
Paris’te CAC 40 endeksi %0,79 düşerek 7.431,04 puandan günü tamamladı. Londra’da FTSE 100 %0,86, Frankfurt’ta DAX %0,47 değer kaybetti. Avrupa genelinde EuroStoxx 50 %0,8, FTSEurofirst 300 %0,79 ve Stoxx 600 %0,83 oranında geriledi.
Avrupa borsaları gün ortasında karışık bir seyir izlerken, ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı aylık istihdam raporunun ardından düşüşe geçti. Rapora göre, ABD ekonomisi Aralık ayında 256.000 yeni istihdam kattı. Bu rakam, ekonomistlerin beklentisi olan 160.000 seviyesinin oldukça üzerinde gerçekleşti.
Bu güçlü istihdam verileri, Fed’in 2025 yılı için planladığı faiz indirimlerinde daha temkinli bir yaklaşım sergileyebileceği beklentilerini artırdı. Finansal piyasalar, Fed’in Haziran ayında bir faiz indirimi yapmasını ve yıl içinde başka bir indirimden kaçınmasını bekliyor. Ancak istihdam raporu öncesinde, yatırımcılar Mayıs ayında bir faiz indirimi ve 2025 yılı sona ermeden ikinci bir indirim öngörüyordu.
Tahvil getirilerindeki yükseliş, hisse senedi piyasalarına baskı yaparken, dolar endeksindeki artışı destekledi. Premier Miton’dan Baş Yatırım Sorumlusu Neil Birrell, “Tahvil getirilerindeki artış devam edebilir. Bu, hisse senedi piyasaları için olumsuz bir haber. ABD 10 yıllık tahvil getirisinin %5 seviyesine ulaşması mümkün görünüyor. Yeni yıla sakin bir başlangıç yapma umudu artık ortadan kalktı,” yorumunda bulundu.
ABD tahvil getirileri, Fed’in daha sınırlı bir parasal gevşeme politikası izleyebileceği beklentisiyle yükseliş kaydetti. Ancak bu yükseliş günün ilerleyen saatlerinde biraz ivme kaybetti.
ABD 30 yıllık devlet tahvili getirisi 2,9 baz puan........
© Para Borsa
