22–26 Nisan 2024 haftasında TCMB politika faizini P ile sabit tuttu; krediler, iç talep ve mevduat faizlerini yakından takip etmeye devam edecek. Nisan ayına ilişkin olarak imalat sektöründe iyileşme işaretlerinin olduğu, perakende ticaret sektöründe ise hızlanma kaydedildiği işaretlerini aldık. Mart ayında merkezi yönetim borç stokuyla birlikte fiyat artışlarında baskının sürdü, Türkiye’nin Şubat itibariyle gelecek 12 ayda ödenecek toplam dış borç ödemesi 227,5 milyar dolara yükseldi. Yurt dışında Nisan ayı öncü verilerine göre Euro Bölgesi, İngiltere, Japonya ve ABD’de imalat sektörleri daraldı, hizmet sektörleri büyüdü. ABD ekonomisi 1Ç2024’te bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak %1,6’ya yavaşladı, enflasyon bir önceki çeyreğe göre hızlandı, Mart ayında çekirdek PCE enflasyonu aylık %0,3 arttı, yıllık artış %2,8’e hızlandı. FED çekirdek PCE’de %2 seviyesini hedefliyor.
29 Nisan-3 Mayıs 2024 haftasında en önemli başlıkları 1 Mayıs’ta açıklanacak olan FED faiz kararı ve Cuma açıklanacak olan ABD Nisan ayı işgücü verileri olacak. Ilımlı ekonomik büyüme ve fiyat baskılarının sürmesi FED’in beklemede kalacağına işaret ediyor. Türkiye’de Nisan ayı enflasyon, dış ticaret, SAMEKS hizmet ve sanayi endeksleri, İSO imalat PMI ile Cuma açıklanacak S&P’nin Türkiye kredi notu değerlendirmesi takip edilecek. Nisan ayı küresel imalat ve hizmet PMI verileri ile Euro Bölgesi 1Ç2024 GSYH büyüme verileri izlenecek.
29 Nisan 2024, Pazartesi
Türkiye’de Nisan ayı ekonomik güven endeksi yayınlanacak. Tüketici güveni ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki yükseliş ekonomik güven endeksini yukarı yönlü desteklerken; hizmet sektörü ve........