FÖŞ-ANALİZ: Küresel ekonomiyi sarsacak beş şok

Dünya ekonomisi yılbaşında yapılan tahminlerin tam tersine gittikçe güç kazanıyor. Başta hisse senetleri, riskli varlıklar Fed ve AMB’nin titizlikle izlediği sıkı para politikasına rağmen tam anlamıyla uçuşa geçti. Yılsonuna doğru faiz indirimlerinin başlayacağı beklentisi reel sektör güvenini yükseltirken, hisse senetlerinin faiz hassasiyetini düşürüyor. Yapay Zeka ve benzeri yeni teknolojiler, şirketler için öngörülmedik fırsatlar yaratıyor.

Öte yanda, her an bu iyimserliğin altına dinamit koyacak riskler göz ardı ediliyor. Fed’in 2024 yılında faiz indirimden tamamen vazgeçmesi kadar, ABD’de Haziran’da ilk TV tartışması ile resmen başlayacak seçim yarışı, CEO ve yatırımcıların dikkatlerini fırsatlardan risklere çevirmesine yol açabilir.

Nedir öteki riskler? Ocak sonunda Global Government Forum websitesinde yayınlanan “Küresel tetikleyiciler: Bu beş büyük sorun neden 2024’te önemli sorunlara yol açabilir?” Mayıs sonunda dahi güncelliğini koruyan nadir araştırmalardan biri.

Makale “Küresel güç gerilimleri, açık savaş, demokratik gerileme ve iş piyasasında aşırı dalgalanmalar gibi trendlerin 2024’te de devam etmesi muhtemel” uyarısı ile başlayarak, sürekli takip gerektiren beş küresel jeopolitik ve ekonomik trendi inceliyor.

Brics (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) örgütü Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE’yi kapsayacak şekilde genişledikçe, büyüyen ekonomik nüfuzu küresel güç dengesini çarpıcı biçimde değiştirebilir.

Ocak 2024’ten itibaren Brics, dünya nüfusunun yaklaşık F,5’ini, küresel GSYİH’nın yaklaşık üçte birini ve küresel petrol üretiminin E’ini temsil edecek. Bu yeni bloğun olgunlaşmasının ekonomik sonuçlarından biri üyelerin genişleyen ticaret ağının tercihli ticaret anlaşmaları ve muhtemelen ortak para birimi kullanımı yoluyla batı pazarlarına olan bağımlılıklarını azaltabilmesi.

İran gibi Batı tarafından yaptırım uygulanan ülkeler için Brics’e üye olmak diplomatik seçeneklerini artırıyor. Bu, Brics’i diğer yaptırım uygulanan ülkeler için çekici hale getirebilir. Brics’in genişlemesi, üyelerinin siyasi ve ekonomik çıkarlarını daha kolay güçlendirmelerine de olanak sağlayabilir ama ABD-Çin ve müttefikleri arasında artık geri dönülmez noktaya gelen ayrışmayı da hızlandırır. Bu ayrışma, Batıya meydan okumak gibi doğrudan yüzleşme şeklinde olmayabilir, IMF gibi global koordinasyon ve finansman sağlayan kurumlardan giderek uzaklaşılmasıyla da gerçekleşebilir.

2024 genel seçimleri tüm kıtalardan milyarlarca insanın kaderini belirliyor. Güney Afrika Cumhuriyeti genel seçimlerinde, apartheid’in yıkılmasından bu yana ülkeyi yöneten Afrika Ulusal Kongresi Partisi’nin kaybetmesi beklenirken, yerine iktidara gelecek koalisyon, ekonomideki kankacılık ve rant vurgununun tahribatını tersine çevirebilir.

Hindistan seçimlerini yine Modi’nin Hindu milliyetçileri kazanacak,........

© Para Analiz