Boğaziçi Üniversitesi Aydın Doğan İletişim Enstitüsü, geçen hafta yayınlanan bir cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kapatıldı.
20 yıl boyunca Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü yapan Ertuğrul Özkök aslında o enstitünün hiç “hayata geçmediğini” yazdı:
“Bilebildiğim kadarı ile o enstitü üniversite tarafından hiçbir zaman hayata geçirilmedi ve kâğıt üzerinde kaldı. Hatta Aydın Doğan’ın ödediği 3 milyon doları da iade ettiler.”
***
Hukuken var olan ama fiilen olmayan Boğaziçi Üniversitesi Aydın Doğan İletişim Enstitüsü’nün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla kapatılması basın tarihi açısından beni 2009 yılındaki “asrın vergi cezası” olayına götürdü.
AKP iktidarı ile Aydın Doğan Grubu arasındaki iplerin kopma aşamasına gelmesine neden olan Deniz Feneri Olayı’nı “Deniz Feneri’nin projektörleri” başlıklı yazıda anlatmıştım…
Sonra bu gerginlik “asrın vergi cezası” olarak nitelenen bir aşamaya sıçradı.
Doğan Holding’le iktidar arasında meydana gelen bu çatışmanın bir sonraki adımı ise 2009 yılında Holding’e kesilen rekor düzeydeki vergi cezası oldu.
Faizleriyle birlikte söz konusu vergi cezası 4.8 milyar liraydı.
Doğan Holding’e kesilen vergi cezası, o döneme kadar görülmemiş bir meblağ içeriyordu.
Kesilen cezanın boyutu grubu imha anlamına geliyordu.
Bu rekor cezanın nedeni olarak ise Doğan Yayın Holding’in yüzde 25 hissesinin Axel Springer’a satışı gösteriliyordu.
Vergi elemanları bu satışın 2006 yılında yapıldığını iddia etmekteydi. Oysa belgeler Alman yayıncı kuruluşun parayı 2007 yılı Ocak ayında gönderdiğini ortaya koymaktaydı.”
***
Nitekim kesilen vergi cezası, 2009 yılı Avrupa Birliği İlerleme Raporu’na da yansıdı ve basın özgürlüğüne yönelik bir tehdit olarak gösterildi.
AB İlerleme Raporu’nun tespitleri şöyleydi:
“Önde gelen ulusal medya gruplarından biri olan Doğan Medya Holding grubuna karşı iki vergilendirme prosedürü başlatılmıştır.
“Gelir........