We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tvrd je orah Iran

3 0 0
06.09.2019

Ovih dana je svijet, i veliki i mali, zaokupljen rokovima. Britance njihov premijer Johnson više ne zabavlja, nego zabrinjava krajem oktobra kao rokom izlaska iz Evropske unije. Bosni i Hercegovini jučer je istekao rok za imenovanje nove vlade. A danas ističe Evropi da Irancima olakša sankcije koje im je nametnuo predsjednik SAD-a. Iako je za Evropu i njenu uniju važniji ishod Johnsonovog sukoba s britanskim parlamentom, a za nas u BiH kako će se nastaviti mrtva trka političkih oligarha, tenzije oko nastavljanja ili zaustavljanja iranskog nuklearnog programa i dalje su opasnost za mir na prostorima širim od Srednjeg istoka.

Koliko god nepredvidiv u svojim svjetskim avanturama, predsjednik Donald Trump zna povući kočnicu kad uvidi da one mogu dovesti do novog rata u kome bi ginuli američki momci. Kako je činio sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, tako je jučer ponovio za mnoge šokantnu želju da se susretne s iranskim predsjednikom Ruhanijem u Ujedinjenim nacijama, iako je na prvu najavu krajem avgusta dobio odbijenicu. Pitanje je, naravno, je li njemu više stalo do mira na Srednjem istoku ili do svog drugog mandata na čelu Amerike. Kao što i Johnsona manje brine u kakav će ekonomski haos Brexit dovesti Britance nego hoće li opstati u Down Streetu broj 10, ili Milorada Dodika šta bi za srpski narod BiH značilo njeno dalje razbijanje.

Danas bi, naime, u Iran trebalo da stigne odgovor vodećih članica EU na zahtjev Teherana da dobije ček na 15 milijardi dolara zaleđenih u svjetskim bankama kako bi se djelimično pokrili gubici od izvoza nafte. A zauzvrat bi u nuklearnim reaktorima Iran prestao obogaćivati uranijum iznad granice na koju se obavezao nuklearnim sporazumom iz 2015. godine. To je obećanje koje je njegov šef diplomatije Zarif dobio u Biarritzu, na avgustovskom samitu G7. Tamo ga je, na iznenađenje........

© Oslobođenje