We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Trumpu na sramotu

6 1 0
23.08.2019

Tako bi se najblaže moglo odgovoriti - da je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu “na sramotu” što je za dvije članice američkog Kongresa Rashidu Tlaib i Ilhan Omar rekao: “One su sramota.” Na šta je spala Bijela kuća da u njoj sjedi predsjednik koji može takvo nešto reći za predstavnike američkog naroda u američkom Kongresu. Sva sreća da američka parlamentarna demokratija još odolijeva takvim političarima, na što upućuje i glas te dvije zastupnice.

Ali ne samo dvije. Naime, izvjesnu nadu da takvi američki predsjednici neće doživjeti drugi mandat pruža slika koja je kružila svijetom 15. jula, a one koji će čitati ove redove, nadajući se da su je vidjeli, podsjećam: nakon što su demokrati zvanično osudili Trumpove napade na četiri kongresne manjinske zastupnice, one su izišle pred medije: snažna sredovječna Afroamerikanka Ayanna Pressley; zatim s turbanom koji nimalo ne podsjeća na pokrov glave pobožnih muslimanki, iako to znači, Ilhan Omar, izbjeglica iz ratom zahvaćene Somalije; zatim iza nje Alexandria Ocasio-Cortez, povučena, nježno bijela Latinoamerikanka i na kraju samouvjerenog držanja i širokog osmijeha, u Americi rođena Palestinka Rashida Tlaib.

Pogledajte, čak i bez slike: hem su predstavnice demokrata koji su i pod takvim republikanskim predsjednikom stekli kongresnu većinu, hem predstavnice američkih manjina koje bi Trump rado da iskorijeni, hem su dvije muslimanke, prve ikada muslimanke u američkom Kongresu, pa još jedna od njih Palestinka. A iznad svega jer su žene. Dovoljno za studiju o odnosu prema Amerikankama njihovog predsjednika koji četiri zastupnice naziva sramotom, a parama zataškava afere s prostitutkama kojima je davao pare dok mu je supruga bila trudna.

Za ovu........

© Oslobođenje