We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Da li se izbori za EP tiču BiH?

4 1 0
17.05.2019

Sva se Evropa nadigla da što više od njenih 400 miliona građana s pravom glasa iziđe na izbore za Evropski parlament koji treba da se održe u svim članicama Evropske unije od 23. do 26. maja. Zasićeni izborima i referendumima, Evropljani su se slabo odazivali na ovu multinacionalnu manifestaciju parlamentarizma, kakvu svijet do sada nije poznavao. Ovaj put će ih vjerovatno najviše izići na birališta zbog straha od neizvjesne budućnosti koji se širi svijetom i Evropom.

Možda se Bosne i Hercegovine ne bi toliko ticali ti izbori da se ne spremaju otići, ustvari ostati u Bruxellesu još jedan mandat kandidati iz Hrvatske koji su i do sada tamo radili na daljoj podjeli Bosne i Hercegovine i žalili se na “kontinuitet diskriminacije Hrvata, koja se događa na svim razinama života”. A Željana Zovko, ponovo visoko na listi HDZ-a Hrvatske, poručivala je da ‘’sa zabrinjavajućom zebnjom gleda pozive bošnjačkog lidera Komšića i njegove prijetnje upućene Republici Hrvatskoj”.

Ne bi se mnogo ticalo i da nije Milorad Dodik, koji trenutno predsjedava državom Bosnom i Hercegovinom, ovih dana bio u Beču i pred sastanak s vicekancelarom Heinzom Christianom Stracheom rekao da će, pored razgovora o privrednoj saradnji Austrije i Republike Srpske - uobičajena redukcija države u čije je predsjedništvo komotno zasjeo - pružiti podršku kandidatima njegove stranke na izborima za Evropski parlament. Još je dodao: “Na toj listi se nalazi i Srbin i važno je da Srbin bude u Evropskom parlamentu, jer smo vidjeli kako Bošnjak iz Švedske, koji uđe u taj parlament, zastupa interese Bošnjaka.” U svojstvu lidera SNSD-a Dodik je još u februaru imao u Beču susret s vicekancelarom Stracheom, istovremeno predsjednikom radikalne desničarske Slobodarske partije Austrije koji je i ranije podržavao secesionističku politiku vođe........

© Oslobođenje