We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Čiji je Perzijski zaliv?

4 1 0
26.07.2019

Bilo čiji da je, iranski ili arapski, ili čak po Trumpu američki, Perzijski zaliv je ovih dana najčešće pominjan geografski pojam. Tamo samo što nije počeo novi tankerski rat, reklo bi se po napetim nervima političara u Londonu i Teheranu, likovanju u Washingtonu i strahu koji se po svijetu širi od nove naftne krize. Još se ne zna kako će se završiti spor zbog britanskog zaustavljanja iranskog tankera Grace 1 kod Gibraltara, koji je navodno vozio naftu za vladu u Damasku i iranskog privođenja u svoju luku tankera Stena Impero pod britanskom zastavom.

Ima više razloga zašto mislim da neće doći do rata tankerima. Kao ni američko-izraelskog rata protiv Irana, uostalom. Tankeri i dalje prolaze kroz Hormuski tjesnac, vozeći iz tog područja trećinu nafte koja pokreće industrije i grije domove čovječanstva. Tako je bilo i za tankerskog rata, prvog otkako je nafta 1908. otkrivena u iranskom Nogretu Solejemanu, u vrhu Perzijskog zaliva. Bilo je to 1980-ih, za vrijeme rata koji je Irak vodio protiv Irana. U maju 1982, puneći naftu na iranskom ostrvu Karg, pogođen je turski tanker. Iračani su gađali i potapali trgovačke brodove u Šat Al-Arabu. Sjećam se kako su iz njihovih olupina krijumčari izvlačili chivas viski i prodavali ga po bagdadskim barovima. Bilo je koškanja između tankera, njihovog zaustavljanja, ali za osam godina rata Hormuski tjesnac nije zatvoren.

Ovo su druga vremena, reći će se. I jesu i nisu. I onda se Homejnijev Iran stigmatizirao osudom i kletvom. Amerika se nadala da će ga Irak pobijediti, pomagala je Sadama Huseina, Francuzi mu slali miraže. Danas se sankcijama i sprečavanjem izvoza nastoji oboriti na koljena. A na čelu Amerike je predsjednik kome se ne zna šta će danas reći, a sutra preduzeti. Zasad se uzdržava od slanja američkih momaka u nove ratove.........

© Oslobođenje