We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Islamofobija, globalizacija mržnje

4 1 8
29.03.2019

Bilo jednom na Novom Zelandu. Dok su ljudi izgovarali molitve tražeći od Boga milost, ušao je čovek ispunjen mržnjom, bez razumevanja za različitost, neko ko nikada i nije pokušao da traži ljudsku sličnost, i sa osmehom na licu sadistički ubio 50 muslimana.

Obračun nije počeo vatrom iz oružja Brentona Tarranta. Ubica je bio inspirisan znatno ranije zapaljivim izjavama o islamu, tekstovima koji muslimane izjednačavaju sa teroristima, a islamska društva opisuju kao varvarsku pretnju hrišćanstvu, zapadnoj kulturi i liberalnim vrednostima. Duže od dve decenije čitava muslimanska zajednica primoravana je da prihvati kolektivnu krivicu i kaznu za svaki čin terora nekog od svojih članova. Stvorena je ideološka fasada koja se koristi za progon i nasilje. Tragedija sa Novog Zelanda skinuta je sa medijskih radara, ali ne sme da utone u zaborav kao naslov iz dnevnih novina. Masakr u džamiji potvrdio je da mržnja ima mnogo boja.

Svet se izmešao, terorizam i masovne migracije preklopili su se sa vremenima ekonomskih i socijalnih neizvesnosti. Mržnja se globalizovala. Islamofobija je postala realna pretnja temeljima demokratskog poretka i vrednostima Evropske unije, glavni izazov društvenom miru i suživotu različitih kultura, religija i etničkih grupa. Fenomen nije nov, omraz se kroz istoriju povlači još od Krstaških ratova, ali dobija nove dimenzije pojavom radikalnih islamističkih grupa i, posebno, izbijanjem migrantske krize. Svet je upao u zamku verujući da je terorizam monopol radikalnih islamista, a masakr u Christchurchu razbija stereotip. Suprotno uspostavljenoj normi, ovo je bio napad nemuslimana protiv muslimana usred njihove molitve. Nivo islamofobije ne prestaje da se uvećava od vremena kada se ubedljiva većina građana Poljske, Austrije, Mađarske, Belgije i Francuske izjasnila za zabranu ulaska deseljenika iz muslimanskih zemalja. Dok su džihadisti u........

© Oslobođenje