We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Fasadna demokratija

5 1 5
12.04.2019

Demonstracije koje neki nazivaju Balkanskim prolećem navele su vlasti od Tirane preko Podgorice do Beograda da tvrde da rušenje institucija na ulici predstavlja rušenje države.

Pre će biti obrnuto. Ljudi protestuju što slabašne ili gotovo nepostojeće institucije nisu u stanju da ih odbrane od rastuće autoritarnosti, nedostatka temeljnih ljudskih prava, korupcije, uzurpacije sloboda - što je dovelo do erozije poverenja u vlade i političke stranke. Demonstracije po ulicama sve češće postaju legitimno, a u nekim situacijama i jedino raspoloživo sredstvo političkog delovanja i kolektivnog organizovanja u postdemokratskom kontekstu.

Sistem liberalne demokratije nije samo glasanje. U ovoj sintagmi bitna je reč “liberalna” jer ona znači vladavinu prava, razdvajanje moći, zaštitu slobodnih medija. Ali, političarima je najvažnije da ostanu na vlasti. Spremni su da na sve načine zloupotrebe narod. “Ako to podrazumeva napad na medije, onda će napasti medije. Ako to podrazumeva manju transparentnost, to nije nikakav problem, neće biti transparentnosti. Ako im na putu stoji nezavisno sudstvo, i to se da rešiti. Autoritarizam nije ništa drugo nego posledica želje da se učvrsti moć i da se ostane na vlasti što duže”, objašnjava stanje stvari uticajni američki politički mislilac Francis Fukuyama.

Dok bi lideri da nastave da se poigravaju sa narodom priželjkujući........

© Oslobođenje