We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dijalog vlasti i opozicije: Kozmetika ili početak

3 1 0
16.08.2019

Fizika politike tumači da kada jedna politička snaga raste, druga pada, dok je jedna samouverena, druga je nervozna. Ovo pravilo, kao i mnoga druga, u Srbiji ne važi.

Svi imaju razloga za brigu. Nije ovo bogzna kakvo leto ni za vladajuću koaliciju ni za opoziciju. U vremenima kada akcije predsednika Aleksandra Vučića ugrožavaju odnos snaga između zakonodavne i izvršne vlasti, među vladajućim naprednjacima ima mnogo onih koji ne dele njegov evroentuzijazam, još više ih je protiv bilo kakvog dogovora o Kosovu. Nacionalizam koji se koristi u odnosima sa svim susedima, sem Mađarskom, nije dovoljan. Vođena i takvim političkim kalkulacijama, aktuelna vlast je pod pritiscima iznutra - ulični protesti, bojkot parlamenta i pretnja bojkotom izbora - i kritikama spolja - izveštaj Evropske komisije, Freedom Housa - izgleda shvatila da trening strogoće samo ubrzava pad.

Vlast zaključuje da odbijanjem svakog dijaloga neće moći da reši Kosovo, da ne govorim da produžavanjem represije i bahatosti gura svoju glavu pod giljotinu. Zato su posle sedam godina prvi put prihvatili da sednu sa političkim rivalima koje su optuživali da se služe “fašističkim metodama” i da počnu da razgovaraju o uslovima za izbore marta 2020. Vučić je odustao od inaćenja i pretnji da će doći ljudi sa Kosova da ga brane. Maksimalizam vlasti počeo je da žanje sopstvene plodove. Pod tim pritiskom naprednjaci su prihvatili minimalizam - što je moguće manje ustupaka. Ne........

© Oslobođenje