We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Đeneral iz Srpske

3 1 0
07.06.2019

Nedavni događaj u Ravnogorskom parku u Bileći – otkrivanje spomenika đeneralu Draži Mihailoviću – još je jedno oporo i uznemiravajuće podsećanje da se pažljivo neguju nacionalističke ostrašćenosti na teritoriji na kojoj su četnici masovno ubijali muslimane u Drugom svetskom ratu, a njihovi naslednici nastavili sa zločinima tokom rata u Bosni.

Autokratski vođa Republike Srpske i aktuelni predsednik Predsedništva BiH Milorad Dodik nastavlja da čuva četničke tradicije. Socijaldemokratski miljenik Zapada iz vremena kada se suprotstavljao Radovanu Karadžiću, kada je bio glas razuma u Skupštini RS-a i jedini lider koji nije imao ličnu ulogu u tragičnom vremenu rata, danas na teritoriji RS-a omogućava da četnička okupljanja budu sasvim legalna, rekao bih čak preporučljiva.

Dodik – što se mene tiče uzaludno – pokušava da četnike predstavi kao deo antifašističkog nasleđa i međusrpskog pomirenja, ali latentni ravnogorac iz Laktaša tako u ime srpstva čini štetu Srbima, Bosni i Hercegovini, ali i odnosima u regionu. Tri i po metra visok kip Draže podignut je pošto je prethodno, sa istog mesta, uklonjen nekadašnji partizanski spomenik. Kakav bezobrazluk! Nema tu, gospodo, ni “međusrpskog” ni bilo kakvog istorijskog pomirenja. Ovo je provokativni udar koliko na istoriju, toliko i na stabilnost i suživot BiH.

Dolivajući ulje na neugaslu vatru Bosne i regiona, Dodik godinama, uz blagoslov srpskog patrijarha, populistički........

© Oslobođenje