Bireysel birikimleri değerlendirme araçlarının en güzelini borsa keşfi olarak görmek mümkün. Çünkü temel kuralları gereği parayı direkt üretime yönlendiren, üretimi artıran bir keşiftir. Ama her zaman olduğu gibi yapıcı insanların çabalarını, kırıcı insanlar rahat bırakmadılar. Ve ecüş bücüş manipülasyonlar başladı.
Özü itibarıyla borsa; bireylerin küçük birikimlerini, kurum özkaynağını artırma fırsatı verir. Böylece küçük birikimler de toplumu geliştirme imkânı yakalamış olur. Borsadaki şirketlerde üretim alanlarına, bildikleri işe yatırım yapma imkânı bulurlar. Sistemin kuruluş amacı gereği, bireylerde bu olumlu katkılarından dolayı ödüllerini elbette alacaktır. Gelişmesi için çaba gösterilen toplum, gelişim bu desteğe cevapsız kalmaz. Yapılan makine, tesis yatırımlar ile topluma yeni iş imkânı sağlanmıştır. Elbette taşın altına elini koyanlar artan kazançlardan pay alacaktır. Hem böylece yeni tesis makine yatırımları için kazanç sağlayarak, tekrar gelişime yatırma imkânı bulurlar.
Bu sebeple ev, düzen, disiplinli yaşam, geleceğe hazırlanma anlamındaki ök’de, söylem farkı ile Baskça, antik Yunancadaki oikia’da, yani ekonomilerde; büyük miktarda ve uzunca nakitte bekleyen birikimler kabul görmez. Çünkü bu tür birikimler, diğer insanlardan çekilim getirir. Çekilimin olduğu yerde de düzensizlik, disiplinsizlik, geleceksizlik kaçınılmaz olur.
Piyasadaki nakdi, kendinde ve uzun vadede toplayan, nakit birikimi olanlar tefeye, faize, ranta kayabilir. Para istihdam yerine faiz, enflasyona yönlendirilebilir. Bu süreçte ve aynı oranda en alt dilimden çekilim başlar. Alt dilimdeki küçük esnaf, çiftçi nakde ulaşmak için, nakdi biriktirmişe krediye başvurur. Haliyle üretimlerine, para biriktirmişe harç, faiz, masraf maliyeti eklenir. Zamanla her beslenen gibi faiz, masrafta büyür. Büyüyen maliyet ürettikleri domates, biber vs. fiyatlarına yansır. Enflasyon baş vermiştir. Bu harç, faiz düzensizliği ivme yakaladı mı durmak istemez. Çalışmadan kazanmak........