Fiyat Biat Eğrisi…

Para; ihtiva ettiği değerli maden ile ayarlı, kendisini basanın armasının da olduğu, tekrar geri alınacağının garanti edildiği bir ödeme aracıdır.

Kağıt ya da madeni para, ülkenin üretim miktarına bağlı emisyon hacmi ile sınırlı tutulandır. Emisyonunun artırılması, yani üretim artmadan para basılması, ya da üretim düşerken para basılması, paranın ihtiva ettiği değerli maden, ürün, hizmet miktarını azaltır. Temsil ettiği toplumu da değersizleştirir.

Hukuki tanımında, istendiğinde geri alımı da taahhüt edilmişti. Ama hükmedenin yettiremediği, hesapsız harcamaları varsa, bunun için de en kolay yol olan fazladan para basma uygulanırsa, ülke parasına değer katmak için çabalayan, üreten toplumun cebinden çaktırmadan, tırnakçı edasıyla eksiltilmiş olacaktır.

Para; piyasada olması gerekenden fazla basılınca, kaçınılmaz olarak değersizleşir. Paranın değersizleşmesi ile olası ‘geri al’ talebi artık aynı miktar olmayacaktır. Merkez Bankalarının x tarihinde piyasaya çıkartılan ve mesela 10 litre benzin alan bir itibari paranın elbette yıllık vadede 15 litre benzin alması hedefidir. Çünkü para seni parlatan, çalıştıran, üretir kılandır. Keşfin,........

© Önce Vatan